Софийската градска прокуратура е започнала проверка за евентуално неправомерно използване на софтуера

...
Софийската градска прокуратура е започнала проверка за евентуално неправомерно използване на софтуера
Коментари Харесай

Аферата Pegasus стигна и до България. Прокуратурата проверява ползва ли се шпионският софтуер за подслушване у нас

Софийската градска прокуратура е започнала проверка за вероятно непозволено потребление на софтуера Pegasus в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители, стана ясно от известие на държавното обвиняване. От него не излиза наяве какъв е съответният мотив за почналата инспекция.

Изискана информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за това дали е прилаган е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NSO Group Pegasus, както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други отраслови звена.

Очаква се бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт Pegasus и вероятно къде е осъществен той. От прокуратурата твърдят, че обществеността ще бъде осведомена за резултатите от инспекцията. 

Как работи Pegasus?

Този програмен продукт може да доближи до мобилния телефон на своите жертви посредством услуги като WhatsApp, iMessage или SMS със злонамерени връзки и други сходни тактики.

Веднъж конфигуриран на устройството, той може да поеме цялостен надзор над телефона на обещано лице и е е в положение да чете всички данни - да реализира достъп до известия, да прихваща телефонни позвънявания и да употребява телефона като отдалечено слушащо устройство.  

Според скорошно проучване софтуерът съумява да болести мобилни телефони, без жертвата да би трябвало да кликва върху каквито и да е връзки. Просто би трябвало да получите на устройството си известието, в което е включен кодът.  

Скандалът със шпионския програмен продукт Pegasus 

Разследване от 17 медии от 10 страни, осъществено под координацията на Forbidden Stories и Amnesty International, твърди, че този шпионски програмен продукт, създаден от компанията NSO Group, който в началото е бил подготвен само за битка с престъпността и тероризма, до момента е имал 50 000 цели по целия свят. Разкритията демонстрират, че Pegasus е разрешила шпиониране на публицисти, политици, деятели и международни водачи. 

Израелската компания беше упрекната, че е продавала програмата на страни като Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия или Обединените арабски емирства.

В правосъдно дело, което заведе през 2019 година, WhatsApp упрекна NSO, че изпраща злотворен програмен продукт до 1400 от неговите консуматори. От WhatsApp заявиха в правосъдни документи, че американски телефонен номер е бил проследен от Pegasus на 9 май 2019 година Без да даде доказателства или източници, New York Times заяви, че хипотетичното навлизане в американски номер, както е разказано в правосъдния случай на WhatsApp, е било в в действителност проява на технологията на NSO пред ФБР. От ФБР отхвърлиха да разясняват обвиняването. От NSO изрично отрекоха шпионският програмен продукт Pegasus да може да се употребява против мобилни телефони в Съединени американски щати, а впоследствие оповестиха, че не разполагат с информация за това по какъв начин клиентите му употребяват шпионския програмен продукт.  

Израелската компания е изправена и пред правосъден развой от Apple, защото е употребила минус в неговата операционна система iOS, което принуди Apple да пусне актуализация на iOS 14.8 и останалите операционни системи на компанията. От Apple търсят цялостна възбрана на достъпа на израелския разработчик до програмен продукт, устройства или услуги на компанията. Освен това софтуерната компания желае обезщетение от 75 хиляди $ за нанесени вреди.

Клиенти и пострадали от Pegasus

В началото на февруари ФБР удостовери, че е получил шпионски програмен продукт Pegasus, заяви в. " Гардиан ", само че с уточнението, че бюрото е закупило стеснен лиценз за достъп до софтуера " единствено за тестване и оценка "  отчасти заради опасения за сигурността, ако шпионският програмен продукт попадне в неверни ръце. От бюрото оповестиха, че в никакъв случай не са използвали Pegasus в поддръжка на следствие на ФБР. 

Закупуването на Pegasus от ФБР, което се случи през 2019 година при администрацията на Тръмп, беше обявено за първи път от New York Times, напомня изданието. Сежашното изявление на Федералното бюро за разследвание на Съединени американски щати обаче е директно самопризнание от ФБР, че е придобило Pegasus - един от най-сложните хакерски принадлежности в света.  

Това беше зашеметяващо разобличаване частично, тъй като администрацията на Байдън неотдавна сложи NSO в черен лист на комерсиалния отдел, заявявайки, че има доказателства, че хакерските принадлежности на компанията са разрешили на държавните управления по света да организират " транснационални репресии ", ориентирани против дисиденти и публицисти.

Според лице, осведомено от близко със договорката на ФБР, проговорило пред Guardian при изискване на анонимност, това е станало след дълъг процес на договаряния сред американски чиновници и NSO. ФБР в действителност не е употребило Pegasus, твърди източникът и прибавя, че ФБР не желае технологията да бъде снабдена със датчици, които биха разрешили на NSO да наблюдава физическото му местонахождение. Нещо повече, ФБР е загрижено за допустимо изтичане на каквито и да било данни към друга задгранична разследваща работа.

Откриването и елиминирането на Pegasus е доста комплицирано и към този момент стана причина за скандал след придобиването на софтуера от страни като Италия, Австрия, Франция, Италия и Испания.

През януари водачът на ръководещата полска партия " Право и правдивост " (PiS) и вицепремиерът на Полша Ярослав Качински призна придобиването на Pegasus от полското държавно управление с оправданието, че това е доста потребен инструмент за битка с престъпността и корупцията, само че изключвайки всяка интервенция за наблюдаване против опозицията. Организацията Citizen Lab, група за наблюдаване в кибернетичното пространство в Университета в Торонто, обаче разкри, че полското държавно управление е употребило този програмен продукт, с цел да шпионира трима полски съперници, чиито телефони са били подслушвани.

Amnesty International ревизира тези констатации и удостовери, че телефонът на полския опозиционен сенатор Кшищоф Брейза е бил хакнат 33 пъти сред 26 април и 23 октомври 2019 година, когато е управлявал предизборната акция, както и Роман Гиертих, юрист, представляващ опозиционни политици, и Ева Вжосек, самостоятелен прокурор. Текстовите известия бяха извлечени, редактирани и по-късно изтекли в медиите, което Брейза разказа като " клеветническа акция, която прави изборите несправедливи, а резултатът им - нелегитимен ".

 

Бъдещето на Pegasus

Досега софтуерът се продаваше на страни по света, които постоянно го използваха за шпиониране на дисиденти, публицисти, политици и деятели. Сега компанията е изправена пред икономическа рецесия, която не й разрешава да обслужва отговорностите си, възлизащи на 450 милиона $. Ето за какво от NSO Group са почнали договаряния с капиталови фондове, по съвет на компанията Moelis & Co, за рефинансиране на компанията или цялостната й продажба.

Сред вероятните купувачи има няколко американски фонда, които мислят да сложат завършек на Pegasus или да му дадат нова приложимост. Средствата ще инжектират към 200 милиона $ капитал и ще отделят технологията на Pegasus в " строго защитни " услуги за киберсигурност и програмен продукт за дронове. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР